субота, 15. јун 2013.

Evo banke cigane moj

„Brate, ti si lud. Kako misliš tako da nosimo šporet“. Više se ne sećam ko je kome rekao, ali sasvim sam siguran da je tako počelo, a sve zbog nečijeg smešnog, glupog predloga, kako da spustimo šporet sa šestog sprata do prizemlja.

Naime, tetka se rešavala neporednih kućnih uredjaja, a šporet je bio jedan od njih. Pozvala je sestriće da ga snesu i što da ne. Mi ćemo da ga snesemo do prizemlja, tetka će da časti, a sutradan, prve subote u mesecu, doći će gradska čistoća i odneti ovaj kabasti šporet i kabastu mašinu za pranje veša. Reklo bi se, dobro njoj, dobro nama.

Sve u svemu, šporet je već na prvo dizanje bio lak. Star poprilično, beo, Gorenje. Mislim da je u trenutku kada je rešila da ga baci na njemu radila još samo rerna. Uhvatili smo ga i krenuli da manervišemo uskim hodnikom, vešto izbegavajući štokove, plakare. Lift je išao samo do petog i bili smo sigurni da ćemo kada ga uguramo u isti sve biti lakše. Ni u ludilu nam nije palo napamet da šporet neće ući.

Iako nosimo šporet, sem po neke psovke koje smo medjusobno upućivali jedan drugom, bili smo poprilično tihi. A u ovoj zgradi malo treba da cela počne za odzvanja od malih, iskompleksiranih pasa, koji stanu pred vrata i laju dok im se baterije ne isprazne. Ukupno šest spratova, da šest s obzirom da šporet nije mogao da udje u lift, trajala je ova naša fizikalija. Ne naporna, kao što sam rekao, šporet nije bio težak, a i zastali bi po malo na svakom spratu. Kada smo stigli do kontejnera, ostavili smo šporet, srećni i zadovoljni što sve ukupno nije trajalo duže od 10 minuta.

Stigli smo ponovo u stan, otišli u kupatilo, i na sličan način pristupili mašini za pranje veša. Jedan, dva, tri...“STANI, STANI“. Već nakon 2 sekunde i 1 santimetra bilo mi je jasno, a bogami i Pedji, da ovo sa mašinom uopšte neće biti lako. Do ulaznih vrata izneli smo je na nekom ćebetu ili tepihu i tu počinje naša avantura koja je trajala pola sata, možda nešto manje, i šest spratova.

Kako je bilo jasno da mašina neće biti nošena došli smo na genijalnu ideju da je pustimo da se kliza. Položili smo je na stranu i izabrali ko će gde. Ja sam išao ispred mašine i „pridržavao je“, a Pedja je išao iza nje i....pa i on je pridržavao. Od šestog sprata do prvog medjusprata još neke stvari su postale jasne, a prva medju njima da će cela zgrada saznati za nas. Mašina je pravila takvu buku dok se klizala niz teraco, to mu je neka vrsta betona kako su mi rekli, da bi probudila i medveda iz zimskog sna tamo negde, čak u Bosni.

Peti sprat. Ne znam gde sam više pazio i „pridržavao“ da mašina ne dobije na ubrzanju. Da li sa vrha stepenica ka medjuspratu pošto je na dnu bilo staklo, a iza stakla pad od pet i ½ spratova, ili od medjusprata do dna stepenica gde su vrata od komšijinog stana. A upravo tu. na petom spratu, povučena bukom koja je dolazila spolja, iz stana izlazi komšinica i upita nas, „Šta radite to“. „Pomažemo tetki da izbaci mašinu“, zadihano joj odgovori Pedja i nastavi dalje, „pošto je sutra prva subota u mesecu pa čistoća nosi kabasto smeće“.  „Baš lepo, mogli biste i moju da snesete“. A?! Pogledasmo jedan drugog, prvo u zbunu, a onda Pedja, onako preduzetnički pogleda ženu i reče, „Dogovoreno, za 2.000 dinara, može“. Usledilo je medjusobno dobacivanje zbun pogledima. „Ih, 2.000 dinara. Ja mislila kad već nosite i moju da spustite, šta vam je to teško.“ Kao što rekoh, dobacivanje zbun pogledima. „Dovidjenja. Ajde brate idemo dalje“ reče on i pogleda me onom vrstom pogleda koja kaže „au, ova nije normalna“. Kad je zatvorila vrata, obojica smo počeli da se smejemo, malo svojoj muci, malo njenoj smelosti.

Nekako smo stigli do prizemlja. Uz po neku promenu strana, uspeli smo da izguramo i ostalo je još samo tih, nekoliko metara do samog ulaza u zgradu, a posle i do kontejnera. Pedja se opasno smorio, toliko da je sam vukao mašinu od stepenica do ulaza, a posle i niz ulicu. Vrlo prometnu Resavsku. Da je kojim slučajem neki tramvaj sa nervoznim vozačem naišao mislim da bi ostavio mašinu tu, na sred pruge, okrenuo se i otišao.

I tu, na kraju golgote, usledio je najveći šok. Ciganin, sa svojim biciklom, praktično preuredjenim za brzi prevoz otpada, kartona i sl. stajao je pored nečega što je do malo pre bilo šporet. Uredno je slagao njegove delove i utovarivao u kolica. Gledali smo i nismo mogli da verujemo, a on, on nam se obradovao kad je video da ima još stvari za rasturanje. Pardon, rasklapanje, jer čovek je bio iznenadjujuje pedantan. Nikakav nered nije ostavio iza sebe. Prišli smo mu, pozdravili ga i prosto, jednostavno, rekli, „pa dobro majku mu, kud nisi došao kad smo doneli šporet“. Jer da se pojavio tad, uzeli bi ga za ruku, odveli na prokleti šesti sprat i dali mu prokletu mašinu. Šta dali, pomogli bismo da je i snese tako rastavljenu do prizemlja i još mu dali neki dinar.

Jeftina radna snaga ili ne, dobro je ponekad pogledati. Malo levo, malo desno. Možda se upravo tu, iza ugla, krije neki ciganin, spreman da vas za neki dinar reši gomile neželjenih stvari. Verujte mi, uz malo cenkanja, sigurno ćete dobro proći. Bolje nego Pedja i ja, svakako.

Нема коментара:

Постави коментар