петак, 10. април 2020.

Izadji napolje (priče iz doba Korone)


Izadji napolje, hajdemo negde, bilo gde. Reci i vodiću te tamo. Ponavljao je uporno, dok ga je kroz terasu posmatrala, sva raščupana, bez šminke, u jednoj od onih iznošenih majica, izbledelim od godina, pranja. Ti si čoveče lud, gde da idemo? Bilo gde, nema veze, sipaćemo benzin, sešćemo u auto i idemo. Nije važan ni policijski čas, ni kazne, ništa, važno je sad. Rekao je, ako mi veruješ, izadji, izadji imam mnogo toga da ti pokažem, daj mi ruku i idemo. Ma gde da idemo ti si lud, opet je ponovila, ne možemo da se vratimo na vreme. Uostalom, rekla je, šta ti to možeš da mi pokažeš, što ja već nisam videla.

Pokazaću ti sve, sve ono što ne stižeš da vidiš, sve ono što godinama prolazi pored tebe. Pokazaću ti život u sporoj traci, život kada osluškuješ pesmu ptica u praznoj šumi, šarenim bojama cveća išarane površine. Pokazaću ti maslačak na vetru, koloniju mrava koja se seli. Odvešću te da vidiš polja suncokreta, da zajedno s njima pratimo Sunce. Pokazaću ti divlji, neukroćeni, duh konja, pokazaću ti najviše vrhove. Odvešću te da slušaš staru vodenicu, da čuješ snagu vodopada. Da u bistrim rekama vidiš ribe, da piješ hladnu izvorsku vodu. Pokazaću ti pčelu koja leti s cveta na cvet, pokazaću ti leptira najlepših krila.

Sve to ćeš da mi pokažeš, upitala ga je s osmehom. Da, sve to i još mnogo toga. Samo me uzmi za ruku i idemo. Ali nećemo stići da se vratimo, opet je rekla, zabrinuta zbog nastupajućeg policijskog časa. Ako me sad uzmeš za ruku i kreneš, mi idemo, možda ne odmah, možda ne ni sutra, ali idemo, krenućemo iako krenuli nismo. Stićićemo donekle, a sutra, sutra ćemo nastaviti dalje. Daj mi ruku ako mi veruješ, ako želiš i hoćeš da sve to vidimo zajedno, ti i ja. Izadji napolje, pogledao je ka njenoj terasi očima punih nade, iščekivanja. Nestala je sa terase i u momentu se stvorila pred njim, uhvatila ga za ruku i rekla, idemo.

Нема коментара:

Постави коментар